teringette.hu_logo

Törölte a rendőrség a rémhírterjesztőről szóló álhírét

Szerző: Uzonyi Ádám
Megjelenés dátuma: 2020/06/08
Az ügyészség szerint is valós közlés és nem rémhír volt a szerencsi férfi kormánykritikus Facebook posztja, ami miatt a rendőrség házkutatást tartott és elvitte a férfit. Azóta a rendőrség a férfi elfogásáról készült videót és a hozzá kapcsolódó bejegyzését is törölte a police.hu-ról. Az eltávolítás okáról kérdeztük a rendőrséget.

A rémhírterjesztés vádjával gyanúsított 64 éves férfit házából vitte kihallgatásra egy májusi napon, reggel hatkor a rendőrség, írta meg a hvg.hu. A rendőrök házkutatást is tartottak a gyanúsítottnál, akiről azóta bebizonyosodott, hogy nem rémhírt, csupán egy kormánykritikus posztot tett közzé Facebookján.

„Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

Ezzel a mondattal zárja azt a Facebook posztját, amiért eljárás indult ellene. A posztban kifejti, hogy nem látja értelmét, és kockázatosnak tartja a korlátozások enyhítését akkor, amikor a járvány tetőzik az országban. Az ügyészség azóta úgy nyilatkozott, hogy a férfi nem követett el bűncselekményt, posztjában nem állít valótlan tényt.

A sors fintora, hogy posztjában említést tett a rémhírterjesztésről szóló új rendeletről is.

„Rémhírterjesztésért (vagy az igazság terjesztéséért) akár börtön is járhat” –írja posztjában.

Kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy mi az oka a közleményük törlésének. Kérdésünkre ezt a választ kaptuk:

„Hivatkozott ügyben az eljárás megszüntetésre került, amiről a rendőrség az alábbi közleményt adta ki:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/megszuntetve

Válaszukban nem tértek ki a törlés okára, azt semmilyen nem indokolják.

A kérdésekre adott válaszukban kifejtik, hogy lakossági bejelentés alapján indult az eljárás és innen értesült a rendőrség a Facebook posztról.

A rendőrség, az ügyről szóló bejegyzésének a „rémhírterjesztőt állítottak elő a rendőrök” címet adta, noha bűncselekménynek csak a gyanúja merült fel, amelyet az ügyészség is megalapozatlannak ítélt. Mégis a bejegyzés első mondata is tényként hivatkozik a vádra, azt írják:

Egy Szerencshez közeli településen élő férfi az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé egy közösségi oldalon.

Arra a kérdésre, hogy jogszerű-e, hogy a bíróság jogerős ítélete előtt a közlemény címében tényként állította a rendőrség, hogy az illető rémhírterjesztő, csak annyit közölt válaszában a rendőrség, hogy:

„A közlemény az eljárás akkori állásáról adott tájékoztatást.”

Megkérdeztük a TASZ egyik munkatársát is ennek jogszerűségéről, aki elmondta, hogy bevett rendőrségi gyakorlat, hogy előre minősítik az eljárás alatt állók cselekményét a nyilvánosságban.

Mint írja, nem tud olyan bírósági gyakorlatról ami ezt jogellenesnek mondta ki, de ha az előállított férfi perelne személyiségi jogai megsértése miatt, azt jó eséllyel megnyerné.