teringette.hu_logo

Nem Iránból hozták be a koronavírust Magyarországra

Szerző: Uzonyi Ádám
Megjelenés dátuma: 2020/05/13
Orbán Viktor március 4-én jelentette be, hogy regisztrálták az első koronavírusos eseteket Magyarországon, ugyanis két iráni diák vírustesztje pozitív lett. Ezt követően az iráni diákok ellen lejárató kampány indult és többüket kiutasították az országból. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja megállapította, hogy a vírus Európából érkezett Magyarországra, tehát a vírust nem hozhatták be Iránból.

Nem sokkal a bejelentés után megkezdődött a migrációs kampány összemosása a koronavírussal: Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az azonnali.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus és a migráció összefügg. “Jó lenne, hogy ha szét tudnánk választani, de nem lehet”. A bejelentés után lezárták a tranzitzónákat, arra hivatkozva, hogy az iráni menekültek hozzák be a koronavírust Magyarországra. Ezt követően a koronavirus.gov.hu oldalon “A migránsok között is megjelent a koronavírus” címmel jelent meg közlemény április 22-én.

“Bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kért 13 iráni egyetemista, akiket a napokban utasítottak ki Magyarországról. Mindannyiuk ellen a járványügyi szabályok megsértése miatt indított eljárást a rendőrség. Közbiztonsági veszélyre hivatkozva még ma délelőtt fel akarták őket tenni egy katari gépre, de amíg a bíróság nem dönt legalább az azonnali jogvédelem ügyében, addig biztosan nem toloncolhatók ki. Az egyetemisták egyikét, aki semmi törvénybe ütközőt nem követett el, a Magyar Helsinki Bizottság képviseli az idegenrendészeti eljárásban.” Írja honlapján a Helsinki Bizottság. A hatóságok azt állították, hogy a diákok nem engedelmeskedtek és megszegték a járványügyi előírásokat. A Helsinki Bizottság szerint azonban: “A hatósági dokumentumok ellentmondásosak és hiányosak.”

Mostanra azonban világossá vált, hogy többen az első hivatalosan regisztrált eset előtt is produkáltak koronavírusra jellemző tüneteket, de a betegeknek ekkor még nem volt lehetőségük tesztelésre. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának köszönhetően mára tudományos bizonyítást nyert, hogy a vírust nem Iránból hurcolták be. A kutatócsoport ugyanis elvégezte az első magyar genomikai járványelemzést. Az ilyen elemzés tudományosan megalapozott, nyomon követi a járvány terjedését és meghatározza annak eredetét a vírusgenomok hasonlóságai alapján.

“Ami tisztán látszik mindkét elemzésből: többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.”

Tehát a vírus nem Iránból, hanem Európából került Magyarországra először.

“Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza.”

Írja a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja Facebook-bejegyzésében.Mindebből arra lehet következtetni, hogy a kormány álláspontja tévesnek bizonyult, illetve nem lehet kizárni, hogy szándékosan fals információkat kommunikáltak a lakosság felé.